Wat heb ik nog meer nodig?
Als u de tegels in huis heeft, wilt u het liefst zo snel mogelijk beginnen met deze te leggen. Om dit vlekkeloos te laten verlopen, heeft u echter ook bijvoorbeeld lijm en voegmiddel nodig. Zet de volgende zeven toebehoren op uw boodschappenlijstje en begin met klussen!
Waterdichtset
Een waterdichtset is vooral aan te raden in de badkamer, en dan met name de doucheruimte. Deze bevat kimband en een coating. Kimband is bedoeld om aansluithoeken en voegen af te dichten. In natte ruimtes, bijvoorbeeld een betegelde inloopdouche, is het gebruik van een waterdichtset noodzakelijk. U brengt eerst coating aan en plaatst hier de kimband overheen voordat u begint met betegelen. Daarna werkt u deze af met de afdichtingscoating, zodat de voegen volledig waterdicht zijn. Door deze set te gebruiken zorgt u ervoor dat er geen vocht achter de tegels komt. Zo voorkomt u scheur- en schimmelvorming.
Voorstrijkmiddel
Er zijn twee soorten voorstrijkmiddel: voor zuigende en voor niet-zuigende ondergronden. Zuigende ondergronden zijn bijvoorbeeld beton, kalksteen, cement- en anhydrietvloeren, cement- en gipsgebonden pleisterwerk, cellenbeton, gipsblokken en dergelijke. Door deze materialen voor te strijken, vermindert u de zuiging van de ondergrond. Als u dit niet doet, bestaat het risico dat het vocht in de lijm te snel geabsorbeerd wordt door de ondergrond. De lijm heeft dan geen tijd om te hechten aan de ondergrond en tegel. Daardoor kunnen de tegels loskomen van de vloer.
Voorstrijk voor niet-zuigende ondergronden is geschikt voor gevlinderd beton, bestaand tegelwerk, oude vastzittende verf- en coatinglagen, siergrind, oude lijmlagen en dergelijke. Met de voorstrijk brengt u een laag aan, waar de lijm zich aan kan hechten. Het is belangrijk dat u de ondergrond eerst ontvet. Hier gebruikt u tegelreiniger voor, die verder in deze blog wordt toegelicht. Als u de ondergrond niet behandelt, bestaat de kans dat de lijm zich niet hecht aan de ondergrond. De tegels blijven dan niet goed zitten.
Tegellijm
Voor het verlijmen van vloertegels gebruikt u een van de drie soorten poederlijm uit ons assortiment. Het poeder wordt geleverd in zakken. U maakt eenvoudig lijm door water aan het poeder toe te voegen. De juiste mengverhouding vindt u terug op de verpakking. Welke soort lijm u precies nodig heeft, hangt af van het type tegels dat u gebruikt.
Standaard poederlijm (grijs)
Deze poederlijm kan gebruikt worden voor alle vloertegels. We raden het af om deze lijm ook op de wand te gebruiken. Hij is namelijk niet sterk genoeg om de tegels te houden, waardoor het risico bestaat dat de tegels van de wand af komen. Gebruik deze lijm voor de vloeren van bad- en woonkamers, maar niet voor glasmozaïek en lichtgekleurde natuursteen. Glasmozaïek is doorzichtig en natuursteen neemt de kleur van de lijm op. Als u grijze lijm gebruikt om deze tegels te leggen, is de lijm duidelijk zichtbaar en verliest de tegel zijn uitstraling.
Powerlijm (grijs)
Powerlijm is geschikt voor zowel vloer- als wandtegels. De lijm heeft een hoog standvermogen, wat betekent dat de tegel beter op zijn plek blijft zitten. Bij mozaïektegels wordt afgeraden om powerlijm te gebruiken. U ziet de grijze lijm namelijk duidelijk zitten onder het doorzichtige mozaïek, zoals onder ‘standaard poederlijm’ uitgelegd staat. Hierdoor verliest het mozaïek zijn uitstraling.
Snellijm (wit)
Ook deze lijm wordt gebruikt voor zowel vloer- als wandtegels. De lijm is al na drie uur gereed om af te voegen. Erg handig als u bijvoorbeeld een toiletvloer in een dag wilt plaatsen én voegen. Niet alleen de snelheid, maar ook de kleur is een reden om voor deze lijm te kiezen. U ziet het wit niet door natuursteen of mozaïek heen. Ook is de kleur niet duidelijk zichtbaar in de voegen.